10 tips voor betere zoekresultaten
1. Gebruik de zoekvelden. Standaard zoekt u in alle velden: titel, onderwerp, namen enzovoort. Bij “geavanceerd zoeken” kiest u zelf of u zoekt op een woord uit de titel, de naam van de auteur … U kunt zo dus veel tijd winnen als u precies weet wat u zoekt. Bovendien kunt u deze zoekvelden ook combineren.
2. Een goede zoekopdracht begint bij de juiste formulering. Krijgt u weinig resultaten? Gebruik een synoniem, zoek op verwante onderwerpen of gebruik minder specifieke zoekwoorden en verfijn dan de resultaten.
3. Verfijn de zoekresultaten met de filters. Voor bepaalde opzoekingen is het bv. nuttig om alleen recentere boeken te bekijken. Rangschik dan op jaar van uitgave.
4. Artikels in tijdschriften kunt u niet rechtstreeks opzoeken in de catalogus. U heeft dus de naam en het nummer of de jaargang van het tijdschrift nodig. Beschikt u niet over deze informatie, zoek dan zeker eens op Google, zoek de auteur op www.academia.edu op of kijk in de bron waar u de referentie vond.
5. Wilt u alleen de gedigitaliseerde collectie doorzoeken? Gebruik dan belgica.
6. Onderaan in de bibliografische beschrijving van een document vindt u soms links naar verwante onderwerpen. Klik erop en ontdek andere werken die voor u ook interessant kunnen zijn.
7. Geef uw zoekwoord eens in een encyclopedie in. De beschrijving geeft inspiratie voor verwante zoekwoorden. In de Koninklijke Bibliotheek kunt u de Encyclopedia Universalis en de Britannica gratis raadplegen.
8. Zoek ook in een andere taal : krijgt u weinig resultaten voor kantklossen , dan kan dentelle aux fuseaux of bobbin lace misschien helpen.
9. Neem een kijkje in de Belgische bibliografie, ze is ingedeeld in thematische rubrieken. U vindt er per rubriek alle boeken die in een bepaalde maand of jaar uitgegeven werden.
10. Als aanvulling op uw zoekresultaten kunt u ook de elektronische bronnen raadplegen. Ze geven u toegang tot miljoenen pagina’s met extra informatie.
Geen resultaat, maar u vermoedt dat de Koninklijke Bibliotheek het boek toch in haar collectie heeft? Neem contact op met een bibliothecaris.